Att använda gipsskivor

Innan du sätter igång att bygga något är det bra om du vet vilka gipsskivor du ska till att börja med. Det finns ett antal olika så det gäller att välja rätt. Det finns skivor för tak, golv, väggar och även för våtrum. Du kan inte ha en vanlig gipsskiva i ett badrum för fukten kan göra att pappen i skivorna möglar.

Gipsväggar

Gipsväggar skruvas upp på reglar eller skelett av trä eller metall. Mellan skivorna läggs isolering och eftersom gips kan vara skört behöver du även hörnförstärkning. Förstärkningen är av plast eller metall och skrivas eller limmas dit.

Takskivor av gips

Ska du göra ett innertak av gipsskivor kan de skruvas direkt i trätaket, men du kan även använda reglar om du vill sänka takhöjden. Att skruva fast takskivor kräver så gott som en gipshiss där skivan läggs plant, hissas upp och hållas fast för att kunna skruvas fast i lugn och ro, utan att fyra armstarka kompisar får stå och hålla fast skivan medan de balanserar på varsin pall.

Golv

Golvgips även kallat fibergips läggs under den slutgiltiga beläggningen om det ska ljudisoleras ner mot våningen under, läggas värmeslingor i golvet eller kanske läggas klinkers. Gips står emot värme väldigt bra och har brandskyddande egenskaper så att använda det över värmeslingor utgör ingen fara för brandsäkerheten så länge golvet blir rätt lagt.

När du bygger med gipsskivor finns det några olika fallgropar som du väldigt enkelt kan undvika. Skruva inte i skruven för långt och för att bygga en mycket stark vägg eller ett golv kan du använda dubbla skivor. Låt då skarvarna sitta på olika ställen, alltså sätter du skivorna

liksom omlott för att få ut den maximala styrkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail