Betong funkar till det mesta

Betong är ett material som används till oerhört mycket. Det byggs hus, vattenledningar, infrastruktur och även elförsörjningen säkras av betong på olika vis. Betong används för att gjuta golv och källare, fundament till stolpar och master och det finns betongblock man kan bygga väggar med. Det går även att gjuta figurer i betong och då ämnet står emot vatten, så kan en trädgårdstomte i betong stå ute året om utan att skadas, till skillnad från gipstomten. Man kan faktiskt säga att betong är ett av världens viktigaste byggmaterial och en grundpelare i den globala välfärden.

Vad är betong?

Betong är sand och grus eller bergkross som blandas med cement och vatten till en slags lera som sedan stelnar och blir till sten. Väldigt enkelt förklarat. Cement är finmalt kalkpulver som blandas med vatten och blir ett bindemedel, eller ett slags klister som håller ihop betongen. Cement utvinns ur kalkbrott. Betong är alltså sand, grus eller krossad sten, kalk och vatten.

Vad är så bra med just betong?

Det är ett hållbart byggmaterial som dessutom samlar på sig värme under dagen för att under natten avge den. Detta gör att den är bra ur energisynpunkt. Numera finns också betong som lagar sig själv vid sprickbildning. Det kan återanvändas, eftersom gammal betong kan användas till bland annat vägbyggen och som utfyllnadsmaterial. Att kunna återanvända material är viktigt för miljön och naturresurserna. Betong står emot slitage, fukt och även eld, så betongväggar kan användas när man bygger brandceller i huskomplex. Förutom att det är extremt hållbart så är det formbart eftersom det går att gjuta med, vilket gör att det kan användas på många fler ställen än bara till

block.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail