Betong och miljön

I en artikel av IVL Svenska Miljöinstitutet 2017 står att läsa att enligt FN:s klimatpanel IPCC så släpper den globala tillverkningen av betong ut mer koldioxid än vad flyget gör. Dubbelt så mycket faktiskt. Det är tillverkningen av cement som ger mest växthusgaser och här i Sverige finns det en ganska stark tradition att använda mycket cement i betongen. På andra håll i världen används andra bindemedel i betongen.

Betong i sig är till hundra procent återvinningsbar. Den består av naturmaterial och gammal betong kan krossas och användas till utfyllnad till bjälklag eller annat. Den är tålig och har lång livslängd, vilket innebär att när den väl är på plats behöver den inte transporteras någonstans eller kosta stora summor i reparationer. Det sparar både resurser och miljö.

Utveckla tillverkning och användning

Vad som kan göras för en bättre miljö är att utveckla tillverkningen mot mer miljöanpassade mål, bättre och mer klimatsmarta transporter och mer effektiv användning. Det handlar också om att bygga med rätt material på rätt plats till rätt bygge, beräkna åtgången och inte blanda till mer betong än vad som verkligen behövs.

För att göra betongen ännu bättre för miljön kan användandet av så kallad cellbetong prioriteras. Där används ofta återvunnen plast i betongmassan vilket gör att plasten återvinns och bara det är bra för miljön. Betong med plast i är inte lika återvinningsbar, så därför måste det till ett hållbart miljötänk och planering för var den används; den ska läggas på ett sådant sätt att den kommer att stanna där så länge som möjligt, det ska alltså inte vara i provisoriska byggnader som ska rivas om en inte allt för avlägsen framtid.

Minska mängden och öka effektiviteten

Det går även att minska åtgången av betong generellt genom att använda fyllkroppar och hålbjälklag, och när det gäller klimatskal till hus som ska byggas behöver det funderas på vilken sorts betong som ska användas, vilket uppvärmningssystem huset ska ha och om en viss betong kan spara på uppvärmningskostnaderna för huset. Kan betongen hålla kvar värmen bättre och stänga ute kylan så går det åt mindre energi för uppvärmning vilket sparar energi och är klimatsmart. Eftersom betong inte möglar och är väldigt motståndskraftig mot eld så är det ett bra byggmaterial som inte blir totalförstört av vattenläckor eller eld, vilket också är bra för miljön, det går åt mindre energi om det inte behövs bygga helt nytt efter en sådan händelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail