Blåbetong och radon

Blåbetong är lättbetong som tillverkades mellan 1929 och fram till 1975 då den förbjöds. Blåbetongen innehåller alunskiffer, vilket gör att den får en blåaktig färg, därav namnet. Strukturen är ganska porös och påminner om förstenad tvättsvamp med luftbubblor i. Alunskiffer har visat sig innehålla en del uran, vilket är radioaktivt; som en följd av detta kan blåbetongen avge en radioaktiv gas som kallas radon. Du kan råka på blåbetong i hus byggda fram till 1980 eftersom det befintliga lagret av byggmaterialet användes även efter att det slutade produceras.

Bequerel

Alla slags sten avger en liten mängd radon, men just blåbetong avger ofta en större mängd. Bequerel är enheten du mäter strålning i och i hus och bostäder ska den inte överstiga ett värde av 200 Bequerel per kubikmeter för att det ska kunna anses vara en bra inomhusmiljö. Blåbetong kan avge upp till 1000 Bequerel per kubikmeter. Hos Boverket kan du läsa mer om radon och radonhalter i inomhusmiljöer.

Hur användes blåbetong?

Främst använde man blåbetongen till att bygga väggar, både inner- och ytterväggar, men det användes också till bjälklagen, både som bjälklag i sig och som krossad fyllning. Eftersom en del av denna betong är övertapetserad eller finns på ställen du inte ser direkt med blotta ögat så kan du inte alltid se om blåbetong användes som byggnadsmaterial till just ditt hus.

Radonmätning

För att ta reda på om ditt hus har en för hög halt av radon kan du göra en radonmätning. Du ska beställa då särskilda spårfilmsdosor från kommunen eller ett mätlaboratorium och sedan placera dem i huset enligt anvisning. Det ska finnas flera dosor på olika ställen och du ska göra detta under helst tre månader mellan 1 oktober till 30 april. När tiden gått ska du plocka ihop dosorna och skicka in dem för analys. Under tiden mätningen varar ska du bo och leva som vanligt i huset utan att ändra på något.

Åtgärder för radon

Om det visar sig att huset innehåller radonvärden över 200 Bequerel per kubikmeter behöver du åtgärda detta. Om det inte rör sig om högre doser räcker det oftast med att få en bättre ventilation av huset så att gasen späds ut med luften till ofarliga nivåer.

Ett annat sätt är att använda radonputs och eller radontapet. Problemet här är att tapeten eller putsen måste vara hel. Är det inte det minsta tätt smiter radonet igenom, så det kan vara problematiskt med tätningar runt rör bland annat. Du kan heller inte spika upp en tavla på väggen,

för då blir det hål i tapeten och gasen läcker igenom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail