Bygga med trä

Ur historiskt perspektiv har trä varit det viktigaste byggmaterialet i Sverige i över 1000 år och tack vare stora skogar har det kunnat fortlöpa till nutiden. Trä har använts till hus, båtar, möbler och vapen, för uppvärmning och sniderier, redskap och mycket mer. Idag finns det flera olika byggmaterial att välja mellan, men det är bara trä som är en förnybar resurs.

Trä är tåligt och hållbart och håller ofta en väldigt lång tid, se på alla gamla soldattorp, torparstugor och träslott. De har några hundra år på nacken men står kvar än idag. Det byggs till och med höghus i trä.

Förnybar råvara

Trä som material är en förnybar råvara, även om tiden det tar för en skog att förnyas till avverkningsbara träd är ganska många år. Träden tar omkring 70 till 90 år på sig att växa sig avverkningsbara men under tiden de växer binder de dessutom koldioxid från luften. Mycket skog är alltså bra för miljön eftersom det kan kompensera en del av alla utsläpp. Om trä däremot används som energikälla och eldas så släpps den bundna koldioxiden ut igen. Trä är bra att bygga med men mindre bra att elda med ur ett miljöperspektiv. Därmed inte sagt att energiskog är dåligt, tvärtom så är det en mycket bättre energikälla än exempelvis fossila bränslen.

Varför använda trä?

Trä är ett naturmaterial som väger relativt lite och är enkelt att transportera vilket ger en billigare transport och mindre utsläpp under transporten. Under byggandet är trä enkelt att arbeta med och det gamla träet i ett uttjänt trähus kan flyttas till ett värmeverk där det genom bränning ger värme åt andra hus i fjärrvärmenätet. Energin i träet kan alltså återvinnas även om huset rivs.

Trä kan formas till nästan allt och innehåller inga miljögifter, därför ger det också en bra inomhusmiljö att leva i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail