Exotiska träslag

African Blackwood kallas även Grenadill och växer på savannen i södra Afrika. Träet är svart och kan ha lila inslag och är svårt att arbeta med. Det har en väldigt tät struktur och används mest till musikinstrument, faner och trädrejning.

Thuja Burl är från bergsområden i Marocko, Malta och södra Spanien. Det som är så speciellt med det träslaget är att det är rötterna som används. Rötterna är bruna med små ögonliknande fläckar i svart eller mörkbrunt och träet kan vara något svårbearbetat. Det kännetecknas också av en mycket speciell doft när det sågas eller slipas. Det används till träsvarvning, faner, hantverk och liknande. Själva stammen är inte märkvärdig så den används inte kommersiellt.

Wenge är ett lövträd från Kongobäckenet i Afrika och träet har ett mycket vackert mönster. Det används till trägolv och snickerier, men också till faner och panel samt musikinstrument. Träet är poröst och måste tätas innan det används som golv, men trots detta är träslaget väldigt hårt och kräver mycket vassa verktyg.

Ökad popularitet har lett till för mycket trädfällning och detta har i sin tur lett till att Millettia laurentii som är det latinska namnet nu står med på IUCNs lista över hotade arter sedan 2011.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail