Gips i livsmedel

Gips har använts i 5000 år och förekommer naturligt ute i naturen. Materialet har använts som byggmaterial, att skulptera i, att göra utsmyckningar på väggar och tak. Den leder värme väldigt bra och står emot eld. Gips har en smältpunkt på 1460 grader Celsius och det gör att gipsväggar har räddat mer än ett hus från att brinna ner totalt.

Gips finns även i livsmedel livsmedel och får användas som surhetsreglerande medel. Förekommer gips i livsmedel heter det E-516 och kalciumsulfat och är ett kalciumsalt av svavelsyra. Detta får användas utan begränsningar i maten vi äter men livsmedelsverkets rekommendationer är att det inte ska vara mer än det absolut behövs.

Användningsområdet är till att förbättra textur, den används som stabiliseringsmedel och den kan nyttjas som surhetsreglerande medel. Gips som används i bröd motverkar kladdiga och mjuka degar. Ta dock bara lite i taget, annars kan det bli lite väl hårt. Gipset är även en källa till kalk och kan tillsättas i bland annat tofu för att stabilisera upp konsistensen. Just för att gipset innehåller kalk kan det tillsättas i livsmedel för att ge mer kalcium.

Nästa gång du ser en gipsskiva, tänk på att gips är bra till så mycket mer än bara gipsskivor eller trädgårdstomtar för inomhusbruk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail