Gips som hobby

Kanske har du varit med om att gjuta gipsfigurer eller har du funderat på att gjuta några egna prydnadstomtar i framtiden? Gipsmasker som barnen gjort på förskolan känner de flesta föräldrar igen, alla som har haft ett barn i skolåldern vet att förr eller senare kommer barnet hem med en gipsmask.

Olika användningsområden

Visste du att alabaster är en form av finkornigt gips som förekommer naturligt, mest som droppstenar? Alabaster används ofta till prydnadsföremål och i historien har den vackra vita kvinnliga hyn som varit så eftertraktad av överklassen kallats vid hy av alabaster. Gips används även som vitt pigment i papper, både för färgens skull och för tryckkvaliteten. Det används också som pigment i målarfärg samt i gesso, som är ett konstnärsmaterial som används för grundmålning av taveldukar främst. Detta för att oljefärgen inte ska skada linneduken och på det viset påverka målningen till det sämre.

Vare sig du vill tillverka alabasterföremål eller gjuta prydnadstomtar så är gips ett trevligt material att arbeta med.

Att gjuta gipsfigurer

När du ska gjuta gipsfigurer får du tänka på att figurerna inte kan stå ute i trädgården. Ska du ha en utomhustomte får du gjuta i betong. Gipsfigurer vill bo inomhus i torra miljöer för att inte vittra. Det är samma sak om du bryter armen så ska gipset inte följa med i duschen, utan du får trä en plastpåse om armen först.

När du gjuter figurer hemma så tänk på att det är viktigt att inte spola ner några rester i avloppet eftersom det kan sätta igen sig, och när du blandar ner pulvret med vatten för att få fram din gjutmassa så gör det utomhus och med munskydd. Det dammar ganska rejält och det är totalt onödigt att andas in dammet om det kan undvikas. Du blandar massan i en hink och rör om med en större slev eller någon form av visp monterad på exempelvis en skruvdragare eller borrmaskin. En gammal elvisp du inte ska använda till efterrätten något mer kan också fungera, men sakerna du använder kommer fortsättningsvis att endast användas till detta ändamål. Det kan skvätta en del så använd skyddsplast, en uppklippt sopsäck fungerar jättebra, och skyddshandskar kan också vara en idé.

Innan du börjar blanda ihop gjutmassan, ha alla formar och saker tillgängliga till hands för gips börjar bränna, eller stelna, ganska snabbt. När det väl är blandat har du inte tid att springa runt och leta gjutformar.

Ett sätt att få en gipsfigur att bli annorlunda är att klä den med aluminiumfolie så att den ser skimrande och nästan glittrig ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail