Kombinera rätt material till huset

Fasad, tak, interiör – ett hus består av flera material som alla ska passa ihop både estetiskt, konstruktionsmässigt och funktionellt. Det finns mycket att tänka på när det kommer till val av material vid både nybyggnation och renovering.

Fasad och tak

Det kan vara klurigt att veta vilket material på fasaden som passar bäst till taket och vice versa. Träfasader har inte sällan tegelpannor medan putsfasader kan passa extra bra ihop med ett plåttak. Men inget är skrivet i sten och det kan vara riktigt kul att experimentera. Dagens materialval har utvecklats rejält och byggbranschen kommer ständigt med nya tips. På https://villatakspecialisten.se/ får du professionell hjälp och ett effektivt arbete när du ska lägga om ditt tak och vill ha råd om hur ditt hus bör och kan se ut.

Idag är det emellertid viktigt med miljövänliga material i hus. Bygger eller renoverar du upp ett klimatsmart hus kommer inte bara dina energikostnader att sänkas, du bidrar även till ett renare och mer välmående samhälle. Trä är ett naturmaterial som andas och lever och dessutom är snällt mot naturen. Det är förnybart med låg energiförbrukning, och med trä som materialval har du också ett brett spektrum att välja på när det kommer till design och utseende på huset. Trä är också snyggt som utbyggnad av huset när resten av fasaden består av ett annat material.

Tänk på att använda samma färg som förr

Om du ska måla om fasaden på huset är det viktigt att välja samma färgtyp som huset målades med innan. Du kan alltid välja en annan kulör men det måste vara samma typ, såsom oljebaserad eller vad det nu kan vara. Byter du färgtyp brukar färgen flagna av fortare än kvickt och målerijobbet kan vara helt onödigt arbete. Ta därmed alltid reda på vilket material och vilken färg du har under innan du sticker till färgaffären.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail