Lättbetong

Lättbetong är en svensk uppfinning av teknologie doktor Axel Eriksson från mitten av 1920-talet. 1929 började produktionen och idag används lättbetong i väldigt stor skala runt om i världen. Allt från att bygga hus till olika inredningsdetaljer som vedhyllor till vedspisen och bardiskar. Lättbetong kommer i flera olika former men främst som block, balkar, plattor och hela element. Materialet är lätt att såga, borra och fräsa, det angrips inte av röta eller mögel och det går också utmärkt att limma ihop.

Två typer

Lättbetong finns huvudsakligen i två olika typer, gasbetong och lättballastbetong. Gasbetongen består av sand, kalk, cement och tillsatt aluminiumpulver. den har lägre vikt än vanlig betong men sämre hållfasthet.

Lättballastbetongen består av ett mer poröst fyllnadsmaterial, ballast, som har lägre densitet än vanlig betong. Ballasten kan bestå av lecakulor eller återvunnen plast i form av plastkulor eller riven plast; detta gör att betongens vikt hålls nere.

Lättbetongens egenskaper

För hemmabyggarens mindre projekt är lättbetong ofta det smidigaste valet till väggar, skiljeväggar, inredning och till och med till efterisolering av befintliga ytterväggar i gamla hus eftersom det har väldigt bra värmeisolerande egenskaper.

Lättbetongen är smidig att handskas med, för använder du som hemma fixare lättbetong som inte är armerad kan du såga i den med hjälp av en vanlig fogsvans; men var beredd på att den sliter rejält på sågens tänder. För bästa resultatet ska du använda en grovtandad lättbetongsåg så att du ska kunna ha kvar fogsvansen till andra sågarbeten istället.

Lättbetongen kan användas till hela husbyggen och till badrum. Den klarar av fuktiga miljöer om den bestryks med färg eller material som andas och släpper igenom fukt. kapslar du in den bakom färg eller plastmaterial som inte andas kan den inte göra sitt jobb och leda bort fukten och då kan inredningen bli fuktskadad.

Bäst ytskikt

Om du har satt upp en lättbetongvägg, tilläggsisolerat källaren eller kanske byggt en bar i vardagsrummet så vill du säkert ha en fin yta på slutresultatet där inte blockens skarvar och fogarna syns. För att få detta kan du använda puts och få ytan att se riktigt murad ut eller så kan du, om du vill ha en riktigt slät och fin yta, använda spackel. Ovanpå spacklet kan du måla eller tapetsera. Vilket du än väljer så se till att fukta betongen först för annars kan den suga åt sig vätskan i putsen, spacklet eller limmet och då torkar det ut och kan spricka eller falla av.

Lättbetong och skruvar

När det kommer till att sätta upp tavlor, hyllor och liknande på en lättbetongvägg så behöver du lättbetongskruvar med nedsänkt skalle. En vanlig skruv får inte rätt fäste i det porösa materialet och tappar därigenom bärigheten. Den kan trilla ur. Lättbetongskruvarna är utformade för att

kunna fästa i lättbetong och lättklinker och det finns olika längd, grovlek och kapacitet för last.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail