Olika byggmaterial – När används vad?

Marknaden är stor när det gäller byggmaterial och det finns många alternativ att välja mellan. Om man inte har branschkunskap kan det dock vara svårt att veta när man ska använda sig av vad. Tittar man på den privata marknaden är det några material som är mer förekommande än andra. Det är bland annat trä, gips, plast och sten. Även betong, cement och stål räknas in i denna kategori.

Har du ett renoveringsprojekt på gång kan det vara bra att skaffa sig lite mer fördjupad kunskap om de olika material som du kommer att behöva använda dig av. Är du företagare och vill installera nya och trygga säkerhetsspärrar till ditt företag har du troligtvis redan bra kontakter med en firma som kan hjälpa dig. Svårare är det om du är privatperson och ska pyssla i hemmet för första gången, bygga ett garage eller kanske sätta upp en skiljevägg i barnens rum.

Vanliga byggmaterial

Gips – Många frågar sig när man egentligen är i behov av att använda gips. Enkelt förklarat kan man säga att gips är en industriråvara som utvinns av mineraler. I första hand brukar man således använda sig av gips när man ska klä in tak, golv eller väggar. Gipset förekommer främst i form av gipsskivor, men det går även att tillverka i flytande form så att man kan skapa gjutformar eller avgjutningar.

Trä – Tittar man på vilket byggmaterial som har varit med oss längst är det utan tvekan trä. Genom att använda sig av trä får du ett hållbart och mer miljövänligt alternativ. Det vanligaste är att man använder sig av materialet för att tillverka brädor och plankor av olika slag, men även för att tillverka dörrar, fönster, bostäder, golv och mycket mer.

Sten – Sten är ett material som vi har använt oss av i urminnes tider. Sedan årtusenden tillbaka har sten varit ett byggmaterial som varit både relativt billigt, mycket stabilt och hållbart. Idag är det vanligast att sten används i samband med anläggningar eller större byggnader, men även i våra privata bostäder. Du kan bland annat använda dig av materialet för trappor, fönsterbrädor, inredning och golv.

Plast – Plasten fick sitt stora genombrott som byggmaterial under 1900-talet och finns i alla möjliga varianter och versioner. Man kan således säga att ordet är ett samlingsbegrepp som används för att beskriva material som är halvsyntetiska eller syntetiska. Fördelen med plast är att du kan återvinna materialet och på så vis vara mer miljövänlig i ditt bygge.

Är du osäker på vilket byggmaterial som passar bäst för ditt ändamål kan du kontakta ett byggvaruhus eller en hantverkare. Här kan du ställa dina frågor och berätta vad du planerar att bygga. Det finns även forum på nätet dit du kan vända dig för att komma i kontakt med hantverkare eller personer med kunskap inom ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail