Olika gipsskivor

 

Gipsskivor finns i olika utförande, olika tjocklek och med olika kanter. För att veta vilken skiva som är rätt för dig krävs att du vet vad den ska vara till och om det gäller golv, tak, vägg eller våtrum.

Standardskivan är två lager kartong fastlimmad på ett lager hårdpressad gips. Det finns flera olika tjocklekar men den vanligaste ligger på omkring 13 mm. Vikten är ca 13 kilo per kvadratmeter men det finns lättviktsskivor också.

Skivor med spackelkanter finns också. Gipsskivor ska spacklas i skarvarna, och väljer du en skiva med avfasade kanter får du plats med en armeringsremsa och spackel utan att det blir knöligt och det ger en bättre hållbarhet.

Fibergips är lite speciellt då det består av en gipsblandning med 20 % pappersfibrer och 80 % gips mellan pappskivorna. Detta gör att en sådan skiva är dubbelt så stark som en vanlig skiva. Just därför används detta till golv.

Våtrumsgips är som vanliga skivor men glasfiberarmerade och pappen är silikonimpregnerad för att stå emot väta och kunna hålla uppe kaklet som oftast sätts över.

Det finns faktiskt även formbara gipsskivor som kan fuktas och sedan böjas, men för att få till perfekt resultat krävs en del övning så det är inget nybörjaren bör ge sig i kast med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail