Olika svenska träslag

Olika träslag har olika användningsområden beroende på deras egenskaper. Vissa träslag brinner bra medan andra brinner dåligt, ryker för mycket eller är svåra att klyva. En del träslag fungerar till plankor, andra är bättre till prydnadssaker eller smådetaljer. En del träslag tål vatten bättre än andra och passar därför bättre till båtbygge eller byggnationer som ska befinna sig i vatten.

Tall

Tallvirket har en mörk kärna med ljusare ytved och den är kådig, mjuk, kan vara spröd och står emot väta bra. Den klyvs rakt, är stark och lätt att bearbeta. Idag används tall till golv, möbler, kraftpapper, stolpar, slipers, lister, plywood, byggnadsvirke, båtar och finsnickerier.

Man kan utvinna kemikalier ur tallveden som t.ex tallolja, tjära, terpentin, fenol och harts.

Förr gjordes av tallvirket timmerhus, tjär-beck, båtmaster, möbler, slipers och barken användes även i bröd. Talltjäran användes som sårsalva till djuren och som myggmedel. Virke och möbler av tall kallas även furu.

Björk

Björk har riktigt seg och hård ved men har kort hållbarhet som obehandlad och är rötbenägen. Björk används till finpapper, spån- och träfiberskivor, plywood, golv, möbler, inredning, slöjd och kemiska produkter som furfural och socker.

Förr i tiden användes det till verktyg och husgeråd, taktäckning, näverarbeten, kolning, ved och foder. Björk har även bränts i stor skala till pottaska som användes till färgning, rengöring och glastillverkning.

Gran

Granen har ganska lös och lätt ved som är seg, och granvirke är det som används mest inom byggnadsbranschen, men även till tidningspapper, kraftpapper, byggplywood, konstfiber och sulfitsprit. Förr användes det till träkol, garvning, takspån, fiollock, arbetsredskap, golv, gärdsgårdar och staket.

Asp

Veden tål röta bra och är tät, ljus, mjuk och lätt. Asp är dålig som ved eftersom den har ett lågt bränslevärde men den är också perfekt till pappersmassa och tändstickor. Förr hade man asp till foder, takspån, räfsskaft, bärok, husgeråd, bindfaner, slipmassa, tändstickor, bastu, täckdikning och gärdsgårdar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail