Tips vid takrenovering

Det finns mycket att tänka på om du ska göra om eller laga taket. Dels måste du besluta om du ska göra det själv eller anlita en professionell takläggare. Därefter måste du besluta om vilket byggmaterial som ska användas. De flesta väljer att lägga ett tak i samma stil som det befintliga taket. Här får du smarta tips om vad du ska tänka på vid renovering av taket.

Anlita takläggare eller bygga själv?

Det första du måste besluta om är om du ska fixa taket själv eller anlita en professionell takläggare. Fördelen med att göra jobbet själv är att det är billigare, förutsatt att du gör allting rätt. Om något går fel kan det dock bli en dyr historia. Om du väljer att göra det själv bör du vara händig och ha gott om tid. Gör ordentligt med research om material och teknik. Dessutom måste du sätta upp en säkerhetsanordning själv. Det bästa är om du kan få hjälp av en eller två vänner för att lägga om taket.

Den stora fördelen med att anlita en takläggare är att det minimerar risken att något går fel. Oftast går det dessutom betydligt snabbare. Det bästa är att ta i kontakt med en lokal takläggare för att diskutera arbetet och få en offert. Om du är osäker bör du kontakta professionella och erfarna takläggare i Göteborg för att diskutera ditt projekt. De är specialiserade på tak och kan vägleda dig efter just dina önskemål och förutsättningar. De hjälper dig bland annat ta reda på om du behöver göra om hela taket eller om det räcker att laga en del av taket.

Takläggning är ett omfattande arbete som kostar cirka 30 000-200 000 kronor. Kostnaden varierar dock beroende på storlek på huset, material och omfattning. En takläggare kostar cirka 500-700 kronor i timmen. Det behöver dock inte bli så dyrt att anlita en professionell takläggare tack vare ROT-avdraget. Du kan göra ROT-avdrag på upp till 30 procent av kostnaderna när du renoverar eller lägger tak på hus eller fritidshus. Du kan maximalt göra avdrag på 50 000 kronor per person och år. ROT-avdraget avser alla typer av tak, inklusive plåttak, tegelpannor, gipstak och betongpannor. Tänk på att du kan inte göra avdrag för materialkostnaderna.

Välj material

Taket är på många sätt den viktigaste komponenten på ett hus. Dels måste det vara slitstarkt och tåla många olika sorters väder. Dessutom måste det vara estetiskt vackert eftersom det upptar stor yta. Det finns många olika byggmaterial som passar till tak. Tegel, betong, papp, plåt, shingel, aluminium, trä och fibercement är några av många material som kan användas. Gips är ett vanligt material för innertak. Traditionellt är det vanligt med tegel- och betongtak runtom i Europa. Även tak tillverkade av trä är vanliga, framför allt i skogsrika områden. Materialets vikt och takets lutning har stor påverkan på materialvalet. Vid en renovering är det vanligast är att välja samma material som tidigare för att hålla nere kostnaderna. Den teknologiska utvecklingen har dock gett fler möjligheter och att allt fler överväger att välja solpanel eller solceller på taket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail