Vad är gips?

Gips är ett annat namn på mineralet kalciumsulfat, en typ av naturligt kalk kemiskt förenat med svavel och vatten som det bryts i dagbrott runtom i världen och i Europa. I Sverige finns det inga brytningsvärda gipsfyndigheter, här är det rent kalk som är vanligast. När man blandar bränd gips, som är ett halvhydrat, med vatten så stelnar det och blir hårt och detta har gjort att gips använts som bygg- och stuckaturmaterial i över 5000 år.

Gipspyramider och tempel

Egyptierna använde faktiskt gipsblock som var förtillverkade när de byggde en del av faraonernas pyramider, och stuckgips, alltså den typ av gips som passar sig bra för smådetaljer och skulptering användes till stuckatur både invändigt och utvändigt i olika tempel. Det kretensiska palatset till kung Minos ära, samma palats som var en labyrint och som hade Minotaurus i mitten enligt den grekiska mytologin sägs vara byggt av Daedalus, som var en stor arkitekt och uppfinnare. Det sägs även enligt mytologin att det var han som gav människan förmågan att flyga men att sonen Ikaros flög för nära solen och smälte sina vaxvingar och gick förlorad i havet. En betydligt rimligare teori är att Daedalus och hans son Ikaros flydde från Kreta via båt. Uppfinnaren hade tagit fram segel, vilket inte den minoiske kungen hade och därför kunde far och son segla ifrån sina förföljare. Arkeologer har vid utgrävningar hittat att gips användes i stor utsträckning för byggandet av palatset på Kreta.

Anledningen till detta var att tidigt i historien hade mänskligheten lärt sig att hantera stuckgipset som var väldigt lätt att forma och hantera och därför passade perfekt till detaljer och försköningar av byggnader. Gips var enkelt att få fram och kostade inte mycket, därför var det ett material som passade både rik som fattig. Egenskaperna gjorde att det användes till det mesta, från block att bygga med till fogmedel mellan stenblock och som puts på husväggar.

Det moderna gipset

Under medeltiden och framåt användes gips mest till puts och stuckaturer för att försköna hus och byggnader men i slutet av 1800-talet tog det fart med gipsskivor. 1888 uppfann amerikanen Augustine Sackett en maskin som tillverkade gipsskivor och några år senare, 1894, fick han patent på gipsskivor. Dessa skivor bestod av flera kartonglager varvat med gips och 1901 byggdes den första fabriken för att massproducera detta. Fabrikens kapacitet var en halv miljon m2 per år och det kan jämföras med den moderna fabriken för moderna gipsskivor som ligger på 50 miljoner m2 per år.

Säg den lycka som varar. 1908 tog amerikanen Stephen Kelley patent på gipsskivor som hade kartong på fram- och baksidan och gips i mitten istället för flera lager varvat. Det var starten för den skiva vi är bekanta med idag.

1939 kom skivor med försänkta kanter och detta innebar att man nu kunde bygga väggar och tak

utan synliga skarvar, vilket idag anses vara en av de stora fördelarna med just gipsskivor som byggmaterial.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail