Välj rätt material till ditt golv

Med ett fräscht och fint golv ger du hela ditt hem ett riktigt lyft. Golven utgör en stor del av boytan och kan snabbt dra ner känslan om det inte är på topp. Golv i plast är enkla att rengöra och slittåliga som få, men kan också snabbt bli fula och fläckiga. Ett vackert och rustikt trägolv har en mycket lång hållbarhet och kan renoveras istället för att bytas ut, men kräver också mycket underhåll.

Att välja rätt golv till bostaden är inte det enklaste. Det finns mängder med olika golvtyper att välja mellan och alla har de sina olika egenskaper. För att lägga golv i en bostad behöver du inte bara se till att du väljer rätt byggmaterial, utan du måste även säkerställa att du har rätt verktyg och kunskapen som krävs för uppgiften. Om du inte vill lägga golv själv kan du med fördel vända dig till https://k3golv.se som har lång erfarenhet inom branschen. Här får du professionell vägledning och ett golv som är lagt med precision och noggrannhet. Att anlita en byggfirma är det säkraste valet för de allra flesta och om företaget betalar F-skatt kan du sänka kostnaderna med hjälp av ROT.

Olika typer av golv

Det absolut enklaste sättet att ta reda på vilket golv som passar ditt hem] är genom att veta vilka egenskaper de olika materialen har. Därför har vi skapat en lista med några av de vanligaste golvalternativen som passar i svenska hem.

Laminatgolv – Golv som är tillverkade i laminat består av en botten och ett träbaserat material. Ytskiktet är tillverkad av plast och det finns många olika mönster och varianter att välja mellan. Du kan hitta laminatgolv som liknar trä och sten, men också klinkers. Laminat är mycket tåligt och slitstarkt, men kan inte renoveras om det skulle uppstå en skada. De är också resistenta mot smuts och kräver inte någon vaxbehandling eller polish för att vara fina.

Klinkergolv – Klinker är snyggt, modernt och väldigt lättskött. Det här golvet lämpar sig för utrymmen som hall och kök, där slitage och påfrestningar är ett faktum. Golvet är tillverkad av ett material som består av lera som har pressats mycket hårt och som till utseendet liknar kakel. Skillnaden är att klinker inte är lika vattenabsorberande, vilket gör att golvet passar utmärkt för den som vill ha installera golvvärme. Plattorna är enkla att få på plats och är tåliga. De skadas inte av att du använder kemikalier och drar inte till sig smuts lika lätt.

Massiva trägolv – Golv i trä är mycket vackert och väldigt populärt. Om du väljer ett massivt trägolv får du ett golv där man endast använt sig av ett träslag hela vägen. Vanliga träslag är valnöt och ek, men även furu och ask är förekommande. Golvet är tåligt och har en mycket lång livslängd. Det kan med fördel slipas ner och renoveras ett flertal gånger för att fräschas upp. Observera att trägolv inte bör rengöras med vatten, eftersom det kan få golvet att svälla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail