Varför just trä?

Varför bygger man i trä? Är inte trä farligt om det börjar brinna? Möglar och ruttnar inte trä efter ett tag? Håller verkligen trä för stora konstruktioner som ett helt hus? Vad är det som är så bra med trä?

Jo, trä är förnybart vilket menas att när träden i skogen är fällda planteras det nya träd som i framtiden ger mer virke. I ett klimatsmart tänkande kan trä vara en bra lösning. Trä går att forma nästan hur som helst genom olika tekniker och det går att impregnera så det står mycket bra emot väta. Det är ett material som kan användas till det mesta och det väger förhållandevis lite och är lätt att transportera. Det är heller inte lika känsligt som till exempel lättbetong och med isolerande lager duger trä perfekt även för vinterisolerade byggnader. Det är ett relativt billigt material och det är lätt att handskas med. Det behövs heller inga specialskruvar för att sätta upp en liten tavla eller en bokhylla.

Trä är heller inte så brandfarligt längre som det var förr i tiden. Detta kommer sig av att det finns en mycket bättre

utvecklad brandkår och brandbekämpning även i hemmen i form av brandsläckare och dylikt. Dessutom är trä vackert och luktar gott samt får folk att må bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

cocktail